Kimono Nedir?

Kimono Nedir?

Geleneksel kıyafetler arasında yer alan kimono, Japon kültürünün önemli bir parçasıdır. Kimono nedir sorusuna yanıt verecek olursak genellikle ipek, keten ve tül gibi dokulu kumaşlardan üretilen rahat bir kıyafettir. Kimono, Japonların önden çapraz bir şekilde birleştirip ayak bileklerine kadar uzanan, uzun geleneksel giysilerine verilen isimdir. Kimono kıyafetlerin kumaş kesimleri nedeniyle kolları geniştir ve omuzlardan topuklara kadar uzanır. Kimono, bedene sarılarak giyilir ve son derece rahat bir tarza sahiptir. Günlük giyim tarzına uyumlu olan kimono modelleriyle ilgili bilinmesi gereken tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Kimono Hangi Ülkeye Aittir?

Çok eski dönemlerden kalma bir kıyafet olmasına rağmen kimono günümüzde de ilgi çekici bir tarz için tercih edilir. Kimononun ait olduğu ülke Japonya’dır. Japonların geleneksel kıyafetleri arasında kimononun önemi büyüktür. Japoncada kiru ve mono kelimelerinin birleşiminden oluşan kimono, giyilen şey anlamına gelir. Bu kıyafetler, 5. yüzyılda kosode adı verilen ve iç çamaşırı niyetine kullanılan giysilerden türetilmiştir. Modern görünüme sahip kimonolar ise Japonya’da Heian hanedanlığı döneminde son şeklini almaya başlamıştır. Günümüzdeki kimono tasarımı, 1200’lü yıllardan bu yana aynı kalmış ve gelenekselliğini korumuştur.

Kimono kıyafetler Japonya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde giyilen elbiselerdir. Hem erkekler hem de kadınlar kimono giyebilir. Geleneksel Japon giysisi olan kimono tek bir kumaş topundan üretilir ve T şeklinde ayak bileğine kadar uzanır. Giyim tarzına göre sade ve desensiz tasarımlara sahip olduğu gibi bol desenli ve renkli modelleri de vardır. Kimono kombinleri ile kendi giyim tarzınızı zenginleştirerek şık bir görünüm elde edebilirsiniz. Son dönemde kadın giyim modasında öne çıkan trendlerden biri olan kimono zarif bir tarz yaratmanıza yardımcı olabilir.

Kimono Nerelerde Giyilir?

Kimono kombinleri çeşitli giyim tarzlarına yönelik farklı kıyafetlerle oluşturulabilir. Sade ve desensiz kimonolar gibi rengarenk ve desenli kimono çeşitleri de vardır. Kimononun giyilebileceği ortamlar genellikle rahat ve salaş giyim tarzının öne çıktığı yerlerdir. Evde rahat ve şık görünmek isteyenler kimono tercih edebilir. Bununla birlikte ipek ve diğer özel kumaşlardan üretilen kimonolar sadece ev giysisi olarak görülmemelidir. Özel davetlerde veya seyahatlerde rahat etmek için kimono tercih edilebilir. Kimono modası özellikle son dönemde kadın giyim trendlerinde daha fazla ön plana çıkmaya başlamıştır.

Kimononun tasarımı, bedene tek parça halinde sarılan bir kumaştan ibarettir. Bu kumaşlar farklı türde olmasına rağmen genellikle ince yapılıdır. Dolayısıyla kalın kumaş yerine ince kumaştan üretilen kimonolar daha çok yazlık giysilerdir. Yaz aylarında ferah, rahat ve şık bir görünüm elde etmek isteyenler kimono tercih edebilir. Özellikle deniz kenarında, plajda ve havuz başında bikini üstüne giyilebilen kimono modelleri de vardır. Ülkemizde ise tesettür kimono adı verilen yaza özel parçalar satılmaktadır. Yaz mevsiminde veya diğer mevsimlerde zarif bir giyim tarzı elde etmek isteyenler kimono tarzını deneyebilir.

Kimono Giysiler Nasıl Kumaştır?

Kimono Japonya’da hem kadınların hem de erkeklerin giydiği bir geleneksel kıyafettir. Öden çapraz olarak bağlanan kimono geniş bir kemer ile tutturulur. Uzun etekli, uzun kollu ve bol olan kimono modellerinde farklı kumaş türleri tercih edilir. Kişinin beden yapısına uygun kesimlerde üretilen kimono giysiler genellikle şu kumaşlardan hazırlanır:

·        İpek

·        Keten

·        Tül

·        Viskoz kumaş

·        Pamuklu kumaş

Kimono kumaş kesimleri geleneksel Japon kültüründe olduğu gibi bin yıldan fazla süredir aynı kalmıştır. Kimonolar T şeklinde ayak bileğine kadar uzanan düz hatlı bir kumaştan üretilir. Kimononun kolları ve yakası uzundur. Kol kısmı özellikle bilek kısmında çok geniştir. Geleneksel kültürde evlenmemiş kadınlar hemen hemen yere kadar uzanan kimonolar giyer. Kimono giyerken giysi gövdeyi tam saracak şekilde çevreler ve her zaman sol taraf sağ tarafın üstünde tutulur.

Türkiye'de Kimono Satan Yerler

Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de kimono giysilere olan ilgi giderek artmaktadır. Türkiye’de daha çok kadın giyim sektörüne hitap eden kimonolar, farklı beden ölçülerinde üretilip satılmaktadır. Birinci sınıf kalitedeki kumaştan üretilen rahat ve şık kimonolara ulaşmak sanıldığından çok daha kolaydır. Türkiye’de kimono satışı yapan shout.com.tr firmamızın online mağazasına göz atabilirsiniz. Her bütçeye hitap eden kimono modelleri ve çeşitleri sizleri bekliyor.